Landsdækkende samarbejde af søvnklinikker

AHI og søvnapnø

Obstruktiv søvnapnø er en lidelse, som medfører stop eller fald i vejrtrækningen under søvn. Når vejrtrækningen standser helt, kaldes det apnøer, mens fald i vejrtrækningen på fagsprog kaldes hypopnøer. Antallet af apnøer og hypopnøer i løbet af en nat er med til at bestemme det såkaldte apnø-hypopnø-indeks (AHI), som er et udtryk for sværhedsgraden af lidelsen. Vi ser lidt nærmere på AHI og søvnapnø i følgende indlæg.

AHI – Apnø-hypopnø-indeks

En apnø defineres som et fuldstændigt stop i vejrtrækningen på mindst 10 sekunder, mens en hypopnø er et fald i vejrtrækningen på mere end 30 %. Ved at dividere antallet af apnøer og hypopnøer med antallet af timers søvn finder man apnø-hypopnø-indekset.

Hos Søvnlab benytter vi AHI til at bestemme behandlingsmetoden. Hvis apnø-hypopnø-indekset ligger på mellem 5 og 30, vil en apnøskinne som regel være effektiv i kampen mod lidelsen, mens værre tilfælde kan kræve, at man supplerer med en positionstræner eller CPAP, som er et apparat, der puster luft ind i lungerne og dermed letter åndedrættet.

Behandling med apnøskinne

Forud for en behandling med apnøskinne vil vi undersøge din mundhule og dit svælg og foretage en udmåling af din underkæbes bevægelighed. Vi vil desuden foretage en undersøgelse af dine tænder for at bestemme skinnens design, og hvordan du kan opnå de bedste luftveje med henblik på at reducere anfaldene. I samme ombæring tager vi røntgenbilleder for at sikre, at dine tænder egner sig til at bære en apnøskinne.

Med udgangspunkt i undersøgelserne fremstiller vi en speciallavet tandskinne, som vi tilpasser yderligere for at opnå de bedste resultater. Målet med skinnen er at få AHI under 10 – altså at sænke antallet af apnøer og hypopnøer væsentligt.

Mere viden

Hvis du vil vide mere om søvnapnø og AHI, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte en af vores klinikker og høre nærmere.

×

Menu

Ring op

Kontakt
Kom i kontakt kontakt os for mere information