Landsdækkende samarbejde af søvnklinikker

Snorken

Hvad er snorken

Snorken er ganske enkelt en lyd der fremkommer, når man trækker vejret under søvn, ofte gennem en åben mund, på en sådan måde at det medfører vibration af det bløde væv i svælget. Denne genlyd fra svælget kan være både høj og ubehagelig.

Hvorfor vibrerer dette væv i svælget på nogle mennesker og ikke på andre? Når tungen, den bløde gane, drøblen og eventuelt mandlerne begrænser luftvejen, må luften nu passerer gennem en mindre åbning. Hvis luftvejene bliver tilstrækkeligt små, vil lufttrykket blæse vævet tilbage, og vævet vil vibrere, når luften passerer og snorken opstår

Snorken er et vigtigt emne inden for søvn og søvnmedicin, fordi det ofte er det mest udtalte symptom på en ikke diagnosticeret søvnapnø.

Snorken er ikke som sådan en sygdom, men det er et medicinsk symptom som millioner af mennesker lider af. Vigtigst af alt, er det et symptom som de fleste mennesker er bekendt med, men det er også yderst vigtigt at man søger hjælp til behandling. Dette er vigtigt, da snorken kan medfører flere fysiologiske sygdomme. Derudover er det ofte det første symptom på søvnapnø, hvilket er en alvorlig sygdom hvis ubehandlet.


Der er mange faktorer der medfører snorken

Stor tunge

En stor tunge vil medfører mindre luftveje. For at en stor tunge kan være i munden vil den falde bagud og derved formindske afstanden mellem tungen og den bløde gane. En stor tunge vil under søvn have en større tendens til at falde bagud end en mindre, og derved begrænse luftvejene.
På samme måde vil en lav og hængende blød gane også formindske luftvejene, da denne også vil mindste afstanden mellem tungen og den bløde gane. Dette vil derudover også medfører at drøblen vil blive placeret lavere i luftvejene.

Fedtvæv

Snorken kan opstå hvis man har meget fedtvæv på nakken og omkring luftvejene. Specielt fedtaflejringer på sidevæggene af svælget vil medføre en indsnævring der vil medfører snorken og også søvnapnø. Man siger at et halsmål over 41 cm. for kvinder og 43 cm. for mænd vil medføre en forøget risiko for snorken og søvnapnø.

Forstørrede mandler og polypper

Dette er en hyppig årsag til snorken og søvnapnø hos børn. Forstørrede mandler og polypper kan også medfører en mere usund mundånding. Store mandler vil også medføre større lukning af luftvejene fra siden og denne obstruktion medfører ofte snorken og søvnapnø.

En lang drøbel

En lang drøbel vil have en større tendens til at svinge frem og tilbage under vejrtrækningen. Denne svungen er med til at frembringe snorkelyden. Gennem tiden kan drøblen blive inflammeret som følge af denne svingen frem og tilbage, hvilket vil forværre situationen.

Alkohol

Når man er påvirket af alkohol, nedsættes spændingen i muskulaturen i og omkring luftvejene. Mange undersøgelser viser at alkohol øger risikoen for at snorke og have søvnapnø. Hvis man spørger folk om de snorker svarer mange: ”Kun når jeg har drukket”.

Rygning

Rygning medfører irritation af vævet i luftvejene, og dermed inflammation og nedsat volumen i luftvejene.

Arvelige forhold

Mange studier viser at både snorken og søvnapnø kan være arveligt. Dette skyldes primært de anatomiske forhold i luftvejene.

Tilstoppet næse

Når næsen er tilstoppet medfører det øget tendens til at man ånder gennem munden. Dermed bliver der større risiko for snorken og søvnapnø. Det er mange grunde til tilstoppet næse fx forkølelse, polypper, allergier, skæv næseskillevæg m.m.

Allergier

Allergier kan medføre inflammation der kan nedsætte volumen i luftvejene. Denne inflammation vil hyppigst være i næsens luftveje, men kan også skabe inflammation i alle øvre luftveje og resultere i snorken.

Stort overbid

Stort overbid opstår som regel på grund af en tilbagetrukket underkæbe. Denne underkæbe position vil også bringe tungen i en tilbagetrukket position og derved lukke for luftens passage og føre til snorken og søvnapnø.

Læs mere om tandskinnen

 


Læs mere om snorken

Snorkebehandling

De fleste, som har haft fornøjelsen af at sove sammen med en, der snorker, ved, hvor generende snorken kan være. Men den natlige støj er ikke kun problematisk for omgivelserne. For visse snorkere har tendens til at holde vejret, når de sover – en lidelse, som bliver kaldt obstruktiv søvnapnø. Snorken og søvnapnø Selvom mange […]

Min mand snorker – sådan slipper du for snorken

Ligger du søvnløs nat efter nat på grund af din mands evindelige snorken? Så er du ikke den eneste. Hos Søvnlab møder vi mange ofre for den natlige uro. I det følgende indlæg ser vi lidt nærmere på årsagerne til snorken – og ikke mindst hvad du kan gøre ved den. Hvorfor snorker vi? Den […]

Lang drøbel

Drøbelen er det lille vedhæng, du kan se bagerst i munden ved overgangen mellem hals og gane. Den er med til at styre, hvordan vi udtaler visse ord – eksempelvis dem med rullende r-lyde. Drøblen er desuden med til at reducere infektioner i halsen og er ligeledes et vigtigt organ. Hos nogle er drøblen imidlertid […]

Hvad kan jeg gøre mod snorken?

Hos Søvnlab ved vi, at snorken kan være en hæmsko for nattesøvnen – især for eventuelle sengefæller, som ofte må se deres nattesøvn blive afbrudt på grund af kærestens eller ægtemagens snorken. Hvis du vil vide, hvordan du slipper af med snorken, så læs med her – og bliv samtidig klogere på, hvad snorken kan […]

Råd mod snorken

Hvis du er en af de mange personer, som snorker, har du med tiden sikkert oplevet at få mange velmenende råd til, hvordan du stopper med dette. Dog findes der i dag flere råd uden effekt end råd med effekt, og lider du af snorken er det eneste råd, du virkelig er interesseret i, det […]

Hvordan stopper man med at snorke?

Leder du efter hjælp til at stoppe med at snorke? Så er du ikke alene. Mange mennesker oplever, at deres snorken er et problem, og da snorken er noget, der sker mere eller mindre ubevidst, når vi sover, er det en problematik, mange finder vanskelig at håndtere.

Hvad kan man gøre ved snorken?

Spray, plastre og alternative sovestillinger – der findes næsten ikke det, som ikke er blevet afprøvet i kampen om at komme snorken til livs. Snorken er nemlig et udbredt problem, som et stor antal mennesker lider af, og da den natlige larm ikke alene kan påvirke ens egen nattesøvn men tilmed kan gå ud over […]

Bedste middel mod snorken

Du kender det sikkert – pludselig bliver din nattesøvn forstyrret af din snorkende partner. Eller måske får du selv igen og igen at vide, at du snorker. Heldigvis behøver snorken ikke være et permanent problem. Hos Søvnlab.dk er vi eksperter i snorken, og her kan du læse lidt om, hvorfor vi går så meget op […]

×

Menu

Ring op

Kontakt
Kom i kontakt kontakt os for mere information