Landsdækkende samarbejde af søvnklinikker

Søvnapnø

Hvad er Obstruktiv Søvnapnø (OSA)?

Der findes ikke nogen god dansk betegnelse for OSA (Obstructive Sleep Apnea) og OSAS (Obstructive Sleep Apnea Syndrome), men betegnelsen kvælesøvn illustrere forholdet rimeligt godt. OSA er en situation, hvor man gentagne gange får kvælningsanfald under søvn. Der er altså tale om en sygdom, som kun findes når man sover. Diagnosen OSAS får man, hvis man har gentagende kvælningsanfald under nattesøvnen, og tillige klager over træthed om dagen.

 

Hvad er symptomerne på søvnapnø?

De vigtigste symptomer ved OSA er:

 

Natlige symptomer

  • Uregelmæssig høj snorken (meget vigtig)
  • Pauser i vejrtrækning
  • Sveder og skal op og tisse
  • Vender og drejer sig i sengen, og slår ud med armene
  • Kvælningsanfald og opvågninger

Daglige symptomer

  • Svært ved at vågne, morgenhovedpine
  • Træthed, tendens til søvnanfald ved inaktivitet
  • Koncentrations og hukommelsesproblemer
  • Øget irritabilitet, kort lunte
  • Nedstemthed – depression

Det er dog vigtigt at pointere, at man godt kan lide af OSA uden daglige symptomer.

Det måske allervigtigste er at notere sig sin partners symptomer, specielt om natten. Mange patienter med OSA bemærker ikke altid selv symptomerne, men det gør sengepartneren.Hvis du er i tvivl så spørg din partner. Da det ikke er alle som har en partner, kan enlige med mistanke om søvnapnø registrere deres snorken mens de sover med deres smartphone.
Søvnlab anbefalder “SnoreLab”.


 

Hvad er risiciene ved søvnapnø?

Konsekvenserne af ubehandlet, eller dårligt behandlet OSA, er mange.
Hvis din søvn bliver afbrudt f.eks. 100-200 gange hver nat eller mere vil det have indflydelse på:

  • Dine kognitive funktioner, som f.eks. koncentration, opmærksomhed, indlæringsevne, hukommelse mm.
  • Det vil have indflydelse på dit blodtryk, og dermed øget risiko for åreforkalkning, blodpropper og hjerteanfald.
  • Det har indflydelse på din insulinfølsomhed, og dermed diabetes*. Man siger, at hvis du har søvnapnø bør du blive undersøgt for diabetes*, og hvis du har diabetes* bør du blive undersøgt for søvnapnø.
  • Det har indflydelse på de appetitregulerende hormoner, således at det kan være vanskeligt at tabe sig. Man kommer derfor nemt ind i en negativ spiral med hensyn til overvægt og fedme.
  • Dit immunsystem bliver hæmmet, og du risikerer at få andre sygdomme.
  • Din generelle restitution bliver nedsat og du restituerer dårligere efter fysisk aktivitet.

*Nyere forskning har vist at dette er gældende for både Diabetes 1 og 2

 


 

Hvem skal undersøges?

Hvis man ikke føler sig udhvilet om morgenen, eller man føler sig træt på trods af en god nats søvn, bør man lade sig undersøge.

Man bør også lade sig undersøge for søvnabnø, hvis man snorker og ikke føler sig udhvilet om morgenen, eller bliver træt om dagen efter en normal nattesøvn.

Hvis du har snorken eller vejrtrækningsproblemer når du sover bør du undersøges.

 


 

Hvordan stilles diagnosen?

For at stille diagnosen OSA, skal man have foretaget en såkaldt CRM (Cardio-Respiratorisk Monitorering). Denne kaldes også for en PG (Polygrafi). Ved denne undersøgelse, får du et apparat med hjem og skal sove med dette i 1-3 nætter. Der kan måles flere forskellige ting med apparatet men de vigtigste er:

  • Måling af vejrtrækning gennem næsen
  • Vejrtrækningsbevægelser fra brystkasse og mave
  • På en finger måles iltmætning i blodet og puls
  • Måling af position, om du sover på ryggen eller på siden

Alle disse informationer samles i en lille boks på brystet. Det er nu mulig at analyserer disse informationer og stille diagnosen.

Diagnosen OSA stilles på baggrund af et såkaldt AHI (Apnø Hypopnø Index). Dette index angiver hvor mange apnøer og hypopnøer der kan registreres pr. time.

Definitionen er:
Normal < 5
Let søvnapnø 5-14
Moderat søvnapnø 15-30
Svær søvnapnø > 30

Ved diagnosticeringen er det tillige vigtigt at analysere sovepositionen, da denne sammen med AHI kan have betydning for valget af behandling. Her tænkes på Positionstræner, Tandskinne eller CPAP.

Test dig selv


 

Hvad er en Apnø og en Hypopnø?

Definitionen på en apnø er, at dine luftveje kolapser, hvilket resultere i, at der ingen vejrtrækning er i mere end 10 sekunder. Definitionen på en hypopnø er, at du har et fald på mere end 30% i din ventilation (vejrtrækning), d.v.s. et delvist kolaps, i mere end 10 sekunder, og samtidigt et fald i din iltmætning på 3% eller mere (det man måler på din finger).
Antallet af disse to hændelser er dit AHI index, som giver den mere præcise diagnose.


 

Hvordan behandles søvnapnø?

I Danmark er førstevalget til behandling af OSA normalt CPAP. Dette skyldes primært at denne behandling er gratis for patienten. I de fleste andre lande er en tandskinne førstevalget ved let- og moderat søvnapnø. Enkelte patienter kan nøjes med en positionstræner.

Læs mere om tandskinnen


Læs mere om Søvnapnø

Hvad er obstruktiv søvnapnø?

Obstruktiv søvnapnø er en lidelse, som medfører pauser eller fald i vejrtrækningen, når man sover. Lidelsen skyldes, at luftvejene kollapser under søvn, og at der derfor ikke kan komme tilstrækkeligt med luft til lungerne – eller at der ikke kommer nogen luft til overhovedet. På fagsprog kalder vi faldet i vejrtrækningen for hypopnøer, mens vi […]

Hvad er søvnapnø?

God og uafbrudt søvn er afgørende for, at vi føler os tilpasse i vores hverdag. Men hos en lille andel af befolkningen – 2 % af kvinder og 4 % af mænd mellem 30 og 60 år – er uafbrudt søvn ikke en selvfølge. De lider nemlig af søvnapnø – en lidelse, som medfører kvælningsanfald […]

AHI og søvnapnø

Obstruktiv søvnapnø er en lidelse, som medfører stop eller fald i vejrtrækningen under søvn. Når vejrtrækningen standser helt, kaldes det apnøer, mens fald i vejrtrækningen på fagsprog kaldes hypopnøer. Antallet af apnøer og hypopnøer i løbet af en nat er med til at bestemme det såkaldte apnø-hypopnø-indeks (AHI), som er et udtryk for sværhedsgraden af […]

Søvnapnø og symptomer

Snorken og træthed er tilstande, som mange mennesker oplever, og som for mange ikke umiddelbart får alarmklokkerne til at ringe. Dog udgør disse to ting kernen i den søvnlidelse, der kaldes søvnapnø, og som udgør en stor hindring for mange menneskers almindelige liv.

Søvnapnø og kørselsforbud

Mangel på energi, uoplagthed og en overvældende træthed. Således beskriver mange den tilstand, de oplever som følge af søvnapnø, og som i høj grad påvirker daglige gøremål.

Har jeg søvnapnø?

Føler du dig ikke udhvilet, selvom du har fået en god nats søvn? Er du uoplagt og har svært ved at koncentrere dig? Snorker du kraftigt? Så har du muligvis søvnapnø. Søvnlab.dk er eksperter i søvnapnø, og vi står klar til at svare på alle dine spørgsmål. Søvnapnø Søvnapnø betyder kort sagt, at besværede eller […]

×

Menu

Ring op

Kontakt
Kom i kontakt kontakt os for mere information