Landsdækkende samarbejde af søvnklinikker

Hvad er søvnapnø?

God og uafbrudt søvn er afgørende for, at vi føler os tilpasse i vores hverdag. Men hos en lille andel af befolkningen – 2 % af kvinder og 4 % af mænd mellem 30 og 60 år – er uafbrudt søvn ikke en selvfølge. De lider nemlig af søvnapnø – en lidelse, som medfører kvælningsanfald under søvnen. Hos Søvnlab har vi stor erfaring med behandling af søvnapnø, og derfor ser vi i dette indlæg lidt nærmere på lidelsen.

Søvnapnø – når vejrtrækningen stopper

Der findes to former for søvnapnø – obstruktiv søvnapnøsyndrom (OSAS) og central søvnapnøsyndrom (CSAS). Begge lidelser medfører de samme symptomer men skyldes dog forskellige årsager. Hos Søvnlab behandler vi primært patienter med obstruktiv søvnapnøsyndrom, da denne tilstand som regel skyldes anatomiske årsager i svælg, læber og mundhule, som ofte kan behandles med en apnøskinne.

En person, der lider af søvnapnø vil have problemer med vejrtrækningen under søvn og vil opleve flere pauser eller fald i ventilationen i løbet en af nat – henholdsvist kaldet apnøer og hypopnøer. Nogle oplever op til 100 stop i vejrtrækningen i løbet af en nat, som kan vare fra 10 sekunder til op til ét minut.

Hvordan ved man, at man har søvnapnø?

En person med søvnapnø vil vågne i forbindelse med et anfald, da den manglende ilttilførsel udløser en alarmtilstand i hjernen. Det er dog langt fra altid, at man husker at være vågnet, og derfor kan det være svært at opdage lidelsen. De mange, bratte stop i søvnen sætter dog sit præg på den ramte, og mange vil ligeledes opleve symptomer som træthed, koncentrationsbesvær, hovedpine og tristhed i dagtimerne.

Hvis der er mistanke om søvnapnø, vil vi hos Søvnlab foretage en række undersøgelser, som har til formål at bestemme iltmætning, sovestilling og vejrtrækning. Vi vil desuden undersøge mundhule og svælg. Resultatet af undersøgelser bestemmer blandt andet apnø-hypopnø-indekset (AHI) – altså sværhedsgraden af din søvnapnø.

Hvis du vil vide mere om søvnapnø, kan du altid kontakte Søvnlab.

×

Menu

Ring op

Kontakt
Kom i kontakt kontakt os for mere information